Cabaretier
Eigenlijk heeft Kasper altijd een hekel gehad aan het woord. Wanneer mag je zo heten? Kasper maakt Nederlandstalige popmuziek, acteert en vertelt graag verhalen. Maar ja: in de theaterbrochure moet altijd een categorie staan, tot je eindelijk zo groot bent dat je geen hokje meer hoeft.
Kasper van Kooten speelde als cabaretier in het theater diverse voorstellingen. Bekijk hieronder het overzicht.
Recent werkvan Kasper van Kooten als cabaretier
Van kooten en de beat
Zijn laatste theatervoorstelling op basis van zijn gelijknamige boek. Een show vol nostalgie over Kasper’s eerste drumstel, zijn eerste bandje, zijn eerste optreden en alles wat daarna op zijn pad kwam met Acda en de Munnik in Ahoy, Lowlands, en onlangs (!) nog zes keer een uitverkochte Ziggo Dome.
In deze ontroerende voorstelling uit 2020, vlak voordat de wereld op slot ging, doet Kasper eigenlijk voor het eerst aan stand-up comedy. Een kruk en een microfoon en verhalen vertellen over zijn scheiding, een eerste vakantie alleen met zijn kind en een oude natuurkundeleraar. Ook met een prachtig gedicht voor zijn vader en kind.
Deze voorstelling uit 2018 gaat over de laatste klas van de lagere school, waarin Kasper en zijn 5 beste vriendjes de Dolly Dots imiteren. De gehele show speelt Kasper in minirok, op hakken en met beenwarmers en sluit af met een tranentrekkende versie van Love Me Just A Little Bit More.
Kasper’s tweede voorstelling op basis van een roman. 2015. Een cabaroman, zoals hij het genre zelf doopte. In deze meer toneelachtige cabaretvoorstelling speelt hij de rol van goeroe voor BN-ers die door een deal met China in de gevangenis belandt. Voor deze voorstelling schreef Kasper vier prachtige Franstalige liedjes.
In 2013 komt Kasper samen met singer songwriter Bertolf en samen besluiten ze elkaars’ gebied meer te verkennen. Bertolf had nog nooit in het Nederlands gezongen of in het theater gespeeld, Kasper nog nooit op dat niveau muziek gecomponeerd. Ook de muziekstijl die Kasper gewend was kreeg veel meer invloeden zoals country, Americana & bluegrass. Resultaat: een studioalbum Harde Noten, en een theatertour van 30 voorstellingen.
De meeste gelauwerde voorstelling tot nu toe. Een Poelifinario nominatie (meest indrukwekkende programma van dat seizoen) Tevens Kasper’s allereerste boek (roman) over het gefictionaliseerde leven van zijn grootvader aan boord van de Holland Amerika Lijn. Met unieke, speciaal gecomponeerde muziek uit de roaring twenties. De voorstelling is uit 2011.
Altijd op zoek naar een thema in de taal dat matcht met muziek bedacht Kasper in 2010 om een plaat op te nemen met alleen maar liedjes in driekwart maat, of een afgeleide daarvan. Hij baseerde dit thema op de gedachte dat Nederland het altijd maar nét voor driekwart is. Nooit helemaal. Samen met zijn band brachten ze de plaat uit en deden aansluitend de succesvolle theatertour.
Het zal niet vreemd in de oren klinken dat er in 2008 voor deze titel gekozen is. Kasper ís een artistieke veelvraat, een alleskunner, een creatieve duizendpoot. Die zich hierin afvraagt of hij niet beter voor één beroep gekozen had. Aan het eind weet je het zeker: nee, anders had je dit allemaal gemist! (en hij ook).
Samen met zijn fantastische band het eerste échte muzikale theaterprogramma uit 2007. Een album vol jazz, rock, pop en blues en een theatershow waarin die nummers prachtig en hilarisch verbonden werden door conferences over muziek en het leven van alledag.