Biografie

Lees hieronder de complete biografie van Kasper van Kooten

 

Vroege jarenin de biografie van Kasper van Kooten

Al heel vroeg was Kasper met muziek bezig. Dansen, swingen, drummen met de platen van zijn ouders. Hij kreeg zijn eerste drumstelletje van plastic toen hij vijf werd. Op zijn twaalfde het eerste echte drumstel. Kasper had pianolessen tussen zijn achtste en elfde. Leraar was Pierre Biersma. Op zijn dertiende ging hij op drumles bij Chris Dekker. Vanaf zijn twaalfde speelt Kasper in bandjes.

Op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum wordt ontzettend veel aan cabaret en toneel gedaan. Kasper is bij elke  uitvoering te vinden en schrijft, bedenkt en speelt fanatiek mee. Zijn kracht ligt al snel bij de observatie, de taal en de imitatie. 

Vlak voor hij de hoofdrol in de Driestuivers Opera (Brecht/Weill) mag vertolken moet hij van school wegens te slechte cijfers en zet zijn schoolcarrière voort op het Alberdingk Thijm College, waar de nadruk juist weer meer op muziek komt te liggen. Als eerste lichting in Nederland heeft hij muziek als officieel eindexamenvak.

Opleiding en stagein de biografie van Kasper van Kooten

Als Kasper in 1991 wordt toegelaten op de Amsterdamse Toneelschool merkt hij al snel dat de Kleinkunst Academie in hetzelfde gebouw meer zijn aandacht trekt. Op de eerste leer je bestaande teksten vertolken, waar je op de Kleinkunst echt álles zelf mag bedenken en maken.

In 1992 stapt hij over, een keuze die schoolgenoot Thomas Acda eerder precies zo maakte. Tijdens zijn studententijd chauffeurt hij als bijbaan voor Youp van ’t Hek en leert ieder theater van binnen kennen. Kasper krijgt lessen van o.a. Joost Prinssen, Ruut Weissman, Kees Prins, Rients Gratama en Frances Sanders.

Als droomstage vertrekt Kasper samen met goede vriend, acteur en drama-docent Patrick Stoof, naar Curaçao om daar een voorstelling te maken met kinderen die opgroeien op de Antillen.

Eerste werkvan Kasper van Kooten

Wanneer Kasper is afgestudeerd gaat hij direct aan het werk. Samen met Sacco van der Made en Johnny Kraaijkamp junior debuteert hij op tv met de comedyserie ‘Wat Schuift ’t?’. Een jaar erna volgt All Stars 1, de film. Ook de VPRO jeugdserie Toscane (Met Frank Ketelaar en Martine Sandifort) ontstaat in dat eerste jaar na zijn afstuderen. In 1997 wordt Kasper ook gevraagd om de debuut cd van Acda en de Munnik in te drummen en mee te gaan op tour.

Willem Wever (NRCV) zoekt een opvolger voor Jochem van Gelder en Kasper komt ook daar in beeld. Twee seizoenen presenteert hij het legendarische kinderprogramma. All Stars wordt een groot succes in de bioscoop en de drie jaar erna maken de mannen ook 3 tv seizoenen (VARA) Met Acda en de Munnik worden meer platen opgenomen en treedt de band o.a. op Lowlands, Parkpop en Ahoy.

Veelzijdige carrierevan Kasper van Kooten

Vanaf 2002 gaat Kasper solo in theater en in de muziek. Hij brengt zijn eerst single Mooie Blouse uit, wat een bescheiden hit wordt, hij toert in Nederland en België en staat in het voorprogramma van de Vliegende Panters met zijn eerste cabaretsolo Lijfspreuk.

De twintig jaar erop maakt Kasper elf theatervoorstellingen waarvan er drie worden genomineerd voor de grootste cabaretprijzen. Theater is zonder twijfel de plek waar hij zich het meest vrij en thuis voelt. Waar zijn talenten samenvloeien.

Tussen het toeren door neemt Kasper meerdere cd’s op met zijn eigen band en speelt rollen in bioscoopfilms als ’t Veertiende Kippetje, Loenatik, Mariken, De Matchmaker en Ventoux. Ook acteert hij in vaste en gastrollen op tv in series als Jiskefet, De Co-Assistent, Moordvrouw, K van Karlijn en Oogappels.

Prijzen

Naast de drie nominaties voor zijn theaterprogramma’s (Poelifinario en 2x Neerlands Hoop) en de Gouden Stuiver voor Toscane ontvangt hij in 2001 in New York samen met de regisseur en producent een Emmy Award voor All Stars en in 2005 een Zilveren Harp voor zijn muziek, uit handen van Henny Vrienten. 

Recent en toekomstin de biografie van Kasper van Kooten

In 2018 richt hij een tributeband voor de jaren 80 op en speelt in clubs en theaters onder de naam Danspaleis van Kooten. Kasper schrijft drie boeken, diverse tv scenario’s en vele columns en start vanuit zijn columns in Volksrant Magazine in 2023 zijn succesvolle podcast Kasper Spreekt Af, over de reizen in online daten van een vijftigjarige co-ouder. Diverse producenten en uitgevers dingen naar de rechten van zijn verhalen. In 2023 doet hij mee als schrijver en acteur voor de satire van het tv programma Hotel Hollandia (BNNVARA). Hij vertolkt ondermeer Johan Derksen, Gianni Infantino, Maarten van Rossem en Henri Bontenbal. Als drummer staat Kasper samen met Acda en de Munnik 6x in een uitverkocht Ziggo Dome tijdens hun Reünie concerten. 2024/2025 staan in het teken van het schrijven van een nieuw boek (Kasper Spreekt Af) en een mega grote theaterproductie over de jaren ’80.